Konsultacja dietetyczna

Konsultacja dietetyczna ma na celu określenie potrzeb, wyznaczenie celu i zmianę prozdrowotną nawyków żywieniowych, jednocześnie stwarzając warunki smacznej i dostowanej diety do indywidualnych warunków pacjenta.
Przy braku wnikliwego i holistycznego podejścia przez dietetyka, może dojść do przedwczesnego zakończenia i powrotu do niezdrowych nawyków, lub to stworzenia diety niedającej zadowalających efektów mimo wysiłków pacjenta.

Jak przygotować się do pierwszej wizyty:
Warto przed wizytą wykonać badania z krwi (wynik do 3 miesięcy wstecz):
– podstawowa morfologia,
– glukoza i insulina czczo
– cholesterol całkowity, triglicerydy
– ALT,
– eGFR, kreatynina
– TSH,
– kwas moczowy (opcjonalnie, gł. u mężczyzn).
Można również notować przez poprzedzające wizytę 3 dni jakie posiłki, porcje i w jakich godzinach zostały spożyte (wraz z płynami i przekąskami).

Dietetyka kliniczna

To szeroka gałąź dietetyki w możliwych jednostkach chorobowych. Pacjenci chorujący przewlekle na przykład na niedoczynność tarczycy, insulinooporność, cukrzycę, potrzebują bardzo spersonalizowanego podejścia, oraz osoby z odpowiednim wykształceniem w kierunku konkretnych schorzeń.

Otyłość

Otyłość zwiększa ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, oraz wielu stanów chorobowych nagłych i przewlekłych innych układów organizmu. Współczesny świat mediów i wszechoobecnej reklamy, w których widać osoby wysportowane, wyretuszowane, może mieć negatywny wpływ na samoocenę oraz zmniejszać motywację, ponieważ droga do osiągnięcia prawidłowej wagi ciała i dodatkowo wysportowanej sylwetki jest niezmiernie trudna i nie ma na nią prostego suplementu na odchudzanie. Walka z własną otyłością jest warta poświęceń, przedłuża życie oraz wydłuża życie w zdrowiu.

Dietetyk